ziarul Unirea a realizat o cronica a expozitiei de la Alba Iulia

Martie 2010 Adriana si Lucian Soit – EXPOZITIE DE PICTURA – Alba Iulia

articol realizat de reporter: Ioan HĂNŢULESCU

Adriana şi Lucian Şoit – doi artişti, o singură familie
Galeria de Artă a municipiului Alba Iulia găzduieşte expoziţia de pictură a soţilor Adriana şi Lucian Şoit, care s-a bucurat de un interes deosebit în rândurile artiştilor şi oamenilor de cultură de toate vârstele. La vernisaj prezentarea expoziţiei a aparţinut, în binecunoscutu-i stil dezinhibat, preşedintelui UAP Alba, pictorul Dan Crecan, căruia i s-a alăturat cu câteva aprecieri doamna Doina Biro (Biblioteca Batthyaneum), o voce autorizată care şi-ar putea asuma oricând rolul de critic la astfel de manifestări. De menţionat faptul că Adriana Şoit e o fostă elevă a doamnei Biro. După prezentarea celor doi artişti, publicul aflat în număr destul de mare la vernisaj a putut parcurge spaţiul expoziţional, însoţit de acordurile muzicale ale instrumentelor mânuite cu virtuozitate de către doi elevi ai Liceului de Muzică şi Arte Plastice din municipiul nostru, care au îmbogăţit cu sunet actul artistic pictural. Alături de câţiva fideli şi nelipsiţi participanţi la vernisaje, precum avocatul Florin Bota, omul de afaceri Alin Popa, bătrânul maestru păpuşar Gheorghe Bărbănţan şi maestrul fotograf Gelu Bogdan (şi, desigur, alături de artiştii albaiulieni) am avut plăcuta surpriză de a-i întâlni la acest eveniment pe profesorii Adrianei Şoit de la Cugir. Respectiv pe aceea care a intuit cea dintâi talentul Adrianei, prima sa profesoară de desen, doamna Gabriela Vulcan, şi cel care i-a fost ca un al doilea părinte şi a susţinut-o pe parcursul studiilor universitare, profesorul Gheorghe Nedea, actualmente angajat al Consiliului Judeţean Alba. Demn de menţionat faptul că Nedea (cu entuziasmul şi dăruirea sa neştirbite de timp, aşa cum îl ştiu de pe vremea
când îmi era şi mie profesor) a desfăşurat permanent campanii de strângere de fonduri pentru a o ajuta pe Adriana să-şi termine studiile, cea mai mare reuşită a sa, o bursă, venind din partea unui fost preşedinte de consiliu judeţean de care lumea ar trebui să-şi mai aducă uneori aminte, cu recunoştinţa cuvenită: Augustin Presecan.
Despre expoziţie nu vreau şi nici nu pot să vă vorbesc prea mult, pentru că lexicul meu e prea sărac faţă de ceea ce puteţi dumneavoastră vedea pe simezele galeriilor, expus de soţii Şoit. Florile şi texturile cu linii de-a dreptul „muzicale” ale Adrianei fac „casă bună” (chiar dacă sunt în „camere separate”) cu lucrările de excepţie ale lui Lucian. Pe mine unul m-a impresionat în mod deosebit lucrarea „Confirmare” a Adrianei Şoit (parcă e un strigăt de triumf şi de durere, totodată, a lemnului brut în timpul strunjirii sale pentru a fi înnobilat ca instrument muzical) şi toate (TOATE) lucrările lui Lucian. Acestea m-au încântat pur şi simplu. Nu de alta, dar sunt şi eu admirator al lui Boris Vallejo şi al lui Dali, pe care-i bănuiesc că l-ar fi influenţat pe artistul nostru. Asta nu înseamnă că Lucian nu ar fi original, ca şi Adriana, de altfel, în pictura căreia am descoperit o influenţă marca Nicolae Ispas, dacă nu cumva mă înşel eu (este vorba despre lucrările intitulate „Valuri”).
Aş fi nedrept dacă nu aş consemna faptul că cei doi artişti pictează camere pentru copii, sculptează şi fac, totodată, ilustraţie de carte, după cum se pot convinge eventualii interesaţi pe site-ul http://www.soitdesign.ro. Oricum, expoziţia merită vizitată şi apreciată cum se cuvine. Felicitări!

Reclame

Despre SOIT DESIGN

Va aducem o oaza se frumos in suflete si in casa dumneavoastra! ADRIANA SOIT si LUCIAN SOIT O familie de artisti clujeni. Absolventi ai Uuniversitatii de Arta si Design din Cluj Napoca. Membrii ai Uniunii Artistilor Plastici - Filiala Cluj
Acest articol a fost publicat în Altii despre noi și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s